Vineri, 17 ianuarie 2025, ora 19
Casa de Cultură a Studenților
Concert simfonic – Wagner, Paladi, Bartók
Dirijor: Jankó Zsolt
Solist: Viniciu Moroianu, pian
Program:
Richard Wagner
Idila lui Siegfried, WWV 103
Radu Paladi
Concert pentru pian și orchestră în do major
Béla Bartók
Concert pentru orchestra, Sz. 116
Pianistul Viniciu Moroianu are o activitate artistică de aproape o mie de apariții scenice, atât în recitaluri și concerte camerale cât și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Totodată conduce o clasă de pian, ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.
S a născut în București, în anul 1962, într o familie de artiști. A manifestat de timpuriu înclinații pentru compoziție și literatură. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar cu Gabriel Amiraș. La acompaniament a fost studentul Suzanei Szorenyi. De asemenea, a studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. Începând din anul 1973 a fost distins cu trei premii întâi în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris (Guilde française des artistes solistes 1979) și București („George Enescu” 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op.8 de Lipatti.
A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Râmnicu Vâlcea (2008 2009), și Sonatele pentru pian și vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și Radio România (2010). Ca partener de lied a colaborat cu artiști precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Crăsnaru sau Georgeta Stoleriu.
A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (opt ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), Academia Sighișoara (zece ediții), precum și la Besançon, San Jose, Graz, Chișinău și Bratislava. A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. A concertat cu toate orchestrele din România, precum și cu ansambluri din Marea Britanie, Austria, Elveția, Republica Moldova și Bulgaria. A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și la Radio Bartok Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A., precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România și Casa Electrecord (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice). De asemenea, numele său figurează pe CD uri editate la Agora Grecia (1996), Eurostar (2015) și Casa Radio (2017).
A îngrijit ediții princeps ale unor lucrări de Dinu Lipatti și Radu Paladi, la Editura Muzicală și GrafoArt. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În anul 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Abel Corban, Maria Diana Petrache. Din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, în 2017 fiind ales vicepreședinte.
Născut la Cluj în 1978, Zsolt Jankó este dirijorul permanent al Operei Maghiare din Cluj, al Orchestrei Filarmonicii din Oradea și dirijor invitat al Operei Maghiare de Stat din Budapesta.
Studiile sale includ cursuri la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia (cu Giorgio Proietti), cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena (cu Leopold Hager) şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (cu Petre Sbârcea), unde şi-a obţinut licenţa în Dirijat Orchestră. A participat, în egală măsură, la cursurile de măiestrie susţinute de David Zinman (Zürich), Ivan Fischer (la Festivalul de la Schleswig-Holstein) şi cu László Tihanyi, Zoltán Pesko şi Péter Eötvös (la Seminarul Internaţional „Bartók”).
Zsolt Jankó a dirijat Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio din București, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Brașov, Satu Mare, Timișoara, Târgu Mureș și Sibiu, Opera Română din Cluj, Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Konzerthausorchester din Berlin, Orchestra Tonahlle din Zürich, Orchestra Savaria din Szombathely, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra orașului Pärnu din Estonia. A participat, în calitate de invitat, la Festivalul de Primăvară de la Budapesta, la Festivalul de la Nyírbátor, Seminarul și Festivalul Internațional „Bartók” și la Festivalul „Bartók” de la Cluj-Napoca.
În perioada 2005-2007 a fost Asistent universitar la Universitatea de Stat din Oradea, iar din 2021 este Președinte al Societății Muzicienilor Maghiari din România.
Biletele se pot achiziționa on-line până în ziua concertului, la ora 12. După această oră, biletele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii.
Va aducem la cunostinta ca pe langa preturile biletelor sau abonamentelor afisate, pot exista si costuri aditionale ce trebuie suportate de dvs., respectiv: cost de livrare (in cazul in care veti solicita livrarea prin curier a biletului/abonamentului); cost Asigurare En Garde (in cazul in care veti opta pentru incheierea unei asigurari de bilete) si cost procesare Bilete.ro, costuri identificate separat in pasii comenzii.
Prin cumpararea unui bilet sau abonament de pe site-ul nostru Bilete.ro, cumparatorul se obliga sa respecte Regulile de participare si acces la eveniment, precum si Temenii si Conditiile site-ului Bilete.ro
Un bilet este valabil pentru o singura persoana. Toti participantii la eveniment, adulti si copii, trebuie sa cumpere bilet sau abonament, indiferent de varsta. (Mai putin cazurile unde este specificata gratuitate in limita de varsta).
Va rugam sa respectati orele de acces in sala de spectacol sau in locul de desfasurare a evenimentului inscriptionate pe bilet, pentru a evita aglomerarea pe caile de acces sau deranjarea celorlalti spectatori dupa inceperea spectacolului/evenimentului
Alege eBilet si ajuta mediul inconjurator. Printeaza eBiletul acasa si vino cu el la eveniment. Odata ce ai plasat si ai achitat comanda cu livrare prin eBilet, vei primi eBiletul in format electronic pe e-mail.
Biletele s-au pus in vanzare pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio&Relay semnalizate Bilete.ro si în magazinele Germanos-Telekom.
Lista magazinelor Inmedio semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Inmedio&Relay
Lista magazinelor Germanos de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Germanos-Telekom
Lista Oficiilor Postale semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista Oficiilor Postale
Lista magazinelor Vodafone de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Vodafone
INFORMATII BILETE - call center 0727.76.66.31 ( numar cu tarif normal) sau e-mail office@bilete.ro.