Vineri, 1 noiembrie 2024, ora 19
Casa de Cultură a Studenților
Concert simfonic – Mendelssohn, Fauré
Dirijor: Alain Pâris
Soliști: Manuela Barna Ipate, soprană
Ciprian Rusu, bariton
Program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Simfonia nr. 5 în re mjor, op. 107, Reforma
Gabriel Fauré
Requiem op. 48
CENTENAR GABRIEL FAURÉ
(1924 – 2024)
„Mai profund decât Camille Saint-Saëns, mai variat decât Eduard Lalo, mai spontan decât Vincent d’Indy, mai clasic decât Claude Debussy, Gabriel Fauré este Maestrul prin excelență al Muzicii Franceze autentice.”
(Leslie Orrey, The Musical Times, 1945)
Gabriel Fauré (1845-1924) a fost un compozitor, organist, pianist și profesor francez de mare prestigiu. Atât stilul său post-romantic, cât și cariera longevivă, de muzician și compozitor, au fost factori emblematici pentru a caracteriza perioada europeană La Belle Époque, realizându-se astfel tranziția perfectă între Romantismul timpuriu și Impresionism în muzică.
Adept şi creator de frumos, Gabriel Fauré şi-a exprimat individualitatea în melodii elaborate, dar în acelaşi timp spontane, profunde şi subtile, care îl înfăţişează ca pe un artist autentic. Preferinţele sale se îndreaptă către atmosfera intimă, către genurile romantice, către elegia sentimentală. Potrivit elevului şi biografului său, Charles Coquelin, compozitorul nu a avut sensibilitatea impresioniştilor faţă de culoarea orchestrală, de bogăţia timbrală. El nota: „Adevărata natură a lui Fauré, discreţia, intimitatea, introvertirea artei sale – toate acestea erau incompatibile cu orchestraţia bogată.”
Dirijor, producător de emisiuni muzicale (la Radio France Musique și Radio Suisse Romande), profesor și muzicolog, Alain Pâris este astăzi recunoscut ca un neobosit comentator și interpret de muzică, dincolo de barierele de specialitate.
Din 1982, când a dirijat pentru prima dată la Iași un program integral Enescu, legăturile sale cu România au devenit foarte strânse. A fost invitat în nenumărate rânduri să conducă orchestre simfonice românești și să susțină masterclass‑uri.
Alain Pâris a dirijat peste 90 de orchestre din treizeci de țări, din întreaga lume. Realizează acțiuni periodice în special cu Capella din Sankt‐Petersburg (1993‐1999), Orchestra Simfonică Bilkent din Ankara (din 1998), Orchestra de Stat din Atena (2002‐2004), Orchestra Filarmonicii din Liban (din 2001), Orchestra Simfonică din Cairo, Filarmonica „George Enescu“ din București (din 1999), pentru a promova repertoriul francez dincolo de frontiere.
Discipol al lui Pierre Dervaux, Paul Paray și Georg Solti, are în palmares premiul întâi la Concursul Internațional de la Besançon, din 1968. De asemenea, a fost asistentul dirijorului Michel Plasson la Capitole din Toulouse, dirijor permanent la Opéra du Rhin din Strasbourg (1983‐1987) și profesor de dirijat la Conservatorul din Strasbourg (1986‐1989).
A fost invitat să dirijeze importante orchestre din Franța, Elveția, Germania, Italia, Spania, Ungaria, Estonia, Finlanda, Portugalia, România, Austria, Hong Kong.
Alain Pâris a scris mai multe cărți muzicologice de referință, inclusiv un Dictionnaire des interprètes (Ed. Robert Laffont, Bouquins).
Biletele se pot achiziționa on-line până în ziua concertului, la ora 12. După această oră, biletele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii.
Va aducem la cunostinta ca pe langa preturile biletelor sau abonamentelor afisate, pot exista si costuri aditionale ce trebuie suportate de dvs., respectiv: cost de livrare (in cazul in care veti solicita livrarea prin curier a biletului/abonamentului); cost Asigurare En Garde (in cazul in care veti opta pentru incheierea unei asigurari de bilete) si cost procesare Bilete.ro, costuri identificate separat in pasii comenzii.
Prin cumpararea unui bilet sau abonament de pe site-ul nostru Bilete.ro, cumparatorul se obliga sa respecte Regulile de participare si acces la eveniment, precum si Temenii si Conditiile site-ului Bilete.ro
Un bilet este valabil pentru o singura persoana. Toti participantii la eveniment, adulti si copii, trebuie sa cumpere bilet sau abonament, indiferent de varsta. (Mai putin cazurile unde este specificata gratuitate in limita de varsta).
Va rugam sa respectati orele de acces in sala de spectacol sau in locul de desfasurare a evenimentului inscriptionate pe bilet, pentru a evita aglomerarea pe caile de acces sau deranjarea celorlalti spectatori dupa inceperea spectacolului/evenimentului
Alege eBilet si ajuta mediul inconjurator. Printeaza eBiletul acasa si vino cu el la eveniment. Odata ce ai plasat si ai achitat comanda cu livrare prin eBilet, vei primi eBiletul in format electronic pe e-mail.
Biletele s-au pus in vanzare pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio&Relay semnalizate Bilete.ro si în magazinele Germanos-Telekom.
Lista magazinelor Inmedio semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Inmedio&Relay
Lista magazinelor Germanos de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Germanos-Telekom
Lista Oficiilor Postale semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista Oficiilor Postale
Lista magazinelor Vodafone de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Vodafone
INFORMATII BILETE - call center 0727.76.66.31 ( numar cu tarif normal) sau e-mail office@bilete.ro.