Vineri, 29 noiembrie 2024, ora 19
Casa de Cultură a Studenților
Concert Simfonic dedicat Zilei României
Dirijor: Bogdan Chiroșcă
Solist: Ștefan Aprodu, vioară
Program:
Eduard Caudella – Uvertura Moldova
Ștefan Aprodu – Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în mi minor – primă audiție
George Enescu – Simfonia nr. 1 în mi bemol major, op. 13
Câștigător al celei de-a 30-a ediții a Concursului „Johannes Brahms” de la Portschach (2024), laureat al Concursului Internațional „George Enescu” cu Premiul II, câștigător al Concursului Internațional de vioară „Vasco Abadjiev” din Bulgaria, precum și laureat al Concursului Internațional de vioară „Arthur Grumiaux” din Belgia, Ștefan Aprodu a adunat în palmares peste 80 de alte premii de-a lungul carierei de violonist.
Drumul în muzica clasică l-a început la 7 ani în București la Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” sub îndrumarea profesoarei Magdalenei Ursu. În prezent, este student la clasa Prof. Krzysztof Węgrzyn la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra, Germania.
Calitățile sale muzicale l-au propulsat rapid pe marile scene și, ca solist, concertează adesea cu orchestre simfonice din România, dar și cu orchestre din străinătate, precum Cameristi della Scala – alături de care a susținut un concert în cadrul Festivalului „George Enescu” din 2022, Südwestdeutsche Philharmonie Orchester cu care a concertat deja în două rânduri în Germania, precum și alături de Deutches Juristen Orchester, Camerata regală, Filarmonica „George Enescu” la Ateneul Român, Takasaki Junior Orchestra la Filarmonica din Takasaki, Orchestra de cameră din Vidin la Sala Radio din Sofia și altele.
Printre dirijorii sub bagheta cărora a concertat se numără Wilson Hermanto, David Stern, Konstantin Ilievski, Sabin Păutza, Alexandru Ilie, Tiberiu Oprea, Martin Lill, Dietger Holm și alții.
Ștefan Aprodu însă a dovedit un interes în muzică încă și mai complex, fiind și un pasionat și promițător compozitor, premiat la concursuri internaționale, precum Julius Roentgen Composition Competition sau Youth Composition Competition. De altfel, în domeniul componistic, este absolvent al unui masterat la Academia de Muzică „Dondolo Russo” din Oslo, Norvegia la specialtatea Muzică idiomatică. În 2022, Ștefan a fost invitat să își interpreteze propriul concert de vioară – Concertul nr. 3 în mi minor, alături de Orchestra Filarmonicii din Pitești.
Înaltele standarde pe care le-a dovedit în toată activitatea sa ca muzician i-a oferit și onoarea de a deveni bursier al Academiei Române, aceasta reprezentând una dintre cele mai prestigioase recunoașteri a meritelor tinerilor din România.
În plus, ca reacție la situația incertă a muzicii din perioada pandemiei și din dorința de a-și ajuta colegii să depășească lipsa de perspective, Ștefan Aprodu a fondat Orchestra de Tineret „Dinu Lipatti”, alături de care, în calitate de dirijor, de această dată, a susținut o serie de concerte în orașele din România.
Născut în 1975, Bogdan Chiroşcă este absolvent al Liceului de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani. A urmat cursurile Universității de Arte „George Enescu” din Iași, absolvind în 1999 pianul, iar în 2004 secțiile compoziție și dirijat orchestră.
Între anii 2002 2006 a activat ca profesor de orchestră la Colegiul Național „Octav Băncilă” din Iași.
Concomitent cu prezentarea propriei creații în diverse apariții publice, festivaluri (Workshop ul de creație din cadrul Festivalului „George Enescu” – București 2011 și 2013, Festivalul Muzicii Românești – Iași 2011, 2013, 2016, 2018) și proiecte artistice desfășurate în țară cât și în străinătate (InterArt 2007 – Romania, InterArt 2008 Germania și Italia), Bogdan Chiroșcă a susținut concerte în calitate de solist sau dirijor cu orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Iași, Brașov și a Universității „George Enescu”. Între anii 2006 2011 a fost dirijor al Operei Naționale Române din Iași.
În 2014 a obținut titlul de doctor în muzică, cu teza „Simfonia de cameră. Studiu și creație proprie”.
Bogdan Chiroșcă este conf. univ. dr. la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din Iași (catedra de armonie și compoziție) și dirijor al orchestrei de studenți a Universității Naționale de Arte „George Enescu”.
Din septembrie 2021 revine la pupitrul Orchestrei Operei Naționale Române din Iași.
Biletele se pot achiziționa on-line până în ziua concertului, la ora 12. După această oră, biletele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii.
Va aducem la cunostinta ca pe langa preturile biletelor sau abonamentelor afisate, pot exista si costuri aditionale ce trebuie suportate de dvs., respectiv: cost de livrare (in cazul in care veti solicita livrarea prin curier a biletului/abonamentului); cost Asigurare En Garde (in cazul in care veti opta pentru incheierea unei asigurari de bilete) si cost procesare Bilete.ro, costuri identificate separat in pasii comenzii.
Prin cumpararea unui bilet sau abonament de pe site-ul nostru Bilete.ro, cumparatorul se obliga sa respecte Regulile de participare si acces la eveniment, precum si Temenii si Conditiile site-ului Bilete.ro
Un bilet este valabil pentru o singura persoana. Toti participantii la eveniment, adulti si copii, trebuie sa cumpere bilet sau abonament, indiferent de varsta. (Mai putin cazurile unde este specificata gratuitate in limita de varsta).
Va rugam sa respectati orele de acces in sala de spectacol sau in locul de desfasurare a evenimentului inscriptionate pe bilet, pentru a evita aglomerarea pe caile de acces sau deranjarea celorlalti spectatori dupa inceperea spectacolului/evenimentului
Alege eBilet si ajuta mediul inconjurator. Printeaza eBiletul acasa si vino cu el la eveniment. Odata ce ai plasat si ai achitat comanda cu livrare prin eBilet, vei primi eBiletul in format electronic pe e-mail.
Biletele s-au pus in vanzare pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio&Relay semnalizate Bilete.ro si în magazinele Germanos-Telekom.
Lista magazinelor Inmedio semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Inmedio&Relay
Lista magazinelor Germanos de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Germanos-Telekom
Lista Oficiilor Postale semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista Oficiilor Postale
Lista magazinelor Vodafone de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Vodafone
INFORMATII BILETE - call center 0727.76.66.31 ( numar cu tarif normal) sau e-mail office@bilete.ro.