Bilete la Concert simfonic - Daniel Manasi

Data si locatia

ultimul eveniment a fost pe 13 iun 2024
momentan nu sunt programate alte evenimente

Joi 13 iunie 2024 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor Daniel Manasi

Solist Adrian Demian

Program

Bela Bartók Concertul nr. 1 pentru vioară si orchestră Sz. 36, BB 48a (p.a.)

Benjamin Britten Simfonia simplă op.4

Edward Elgar Serenada pentru orchestră de coarde în mi minor op.20

O iubire imposibilă, un portret idealizat al ființei venerate, o poveste de viață țesută în ramele unei partituri de o relevanță emoțională ieșită din comun, sau cu alte cuvinte, Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră, pe care Béla Bartók l-a scris și i l-a dedicat în anul 1908 tinerei violoniste Stefi Geier, marchează debutul uneia dintre cele mai interesante seri ale stagiunii de muzică clasică, dar și revenirea pe scena de acasă, după un număr considerabil de ani, a violonistului Adrian Demian.

Pătrundem pentru prima oară în lumea sonoră atât de intimă a lui Béla Bartók, în această poveste de dragoste de la începutul secolului XX, și o însoțim cu alte partituri excepționale ale vremii: Simfonia simplă, o miniatură creată în întregime pe teme pe care britanicul Benjamin Britten le-a scris la vârsta copilăriei, și care argumentează pe întreg parcursul ei caracterul ludic, umorul și inclinația pentru neo clasic, și Serenada pentru orchestră de coarde de Edward Elgar, o bijuterie sonoră creată cu ocazia celei de a treia aniversări a căsătoriei compozitorului, astăzi, una dintre marile favorite ale muzicii clasice.

Suntem însoțiți în această seară cu adevărat extraordinară a stagiunii 2023 - 2024, de violonistul Adrian Demian, concert-maestrul orchestrei simfonice „New Philharmonic Orchestra of Irving” - SUA și dirijorul Daniel Manasi, la rândul său, concert-maestru al Orchestrei de Cameră Radio din București.

Portret Adrian Demian

Caracterizat în presa de specialitate ca un violonist al cărui sunet, plin de culoare şi supleţe, aminteşte de cântul marilor maeștri ai viorii din trecut, Adrian Demian este un copil al Aradului, unde primii paşi în studiul viorii i-au fost îndrumaţi cu dragoste de către profesoara Dorina Cădariu, şi unde, la vârsta de 12 ani, şi-a făcut debutul pe scena Palatului Cultural, ca solist al filarmonicii arădene sub bagheta lui Erwin Czuczu. Un an mai târziu, va concerta din nou sub bagheta lui Ion Marin. Un imens aport la formarea sa ca muzician şi violonist l-au avut profesorii Radu Bloch, Ștefan Câmpan Fatyol, Graţiela Negruţiu, Cornelia Bronzetti, Verona Eckstein, Lynn Blakeslee, dar și Filarmonica Arad, ale cărei concerte săptămânale i-au cizelat gustul pentru muzică.

În decursul anilor, Adrian Demian a revenit periodic ca solist al orchestrei arădene, dar şi pe scenele din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Brăila. Cariera sa internaţională, solistică şi camerală, l-a purtat pe trei continente, în ţări precum Canada, Elveţia, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii, colaborând cu formaţii şi artişti de renume internaţional, precum Boston Early Music Festival Chamber Ensemble, Kim Kashkashian, Paul Neubauer, Carol Rodland, Robert Mealy, Cynthia Roberts, Paul O’Dette, Alessio Bax şi Adam Fischer.

La doar 24 de ani, Adrian Demian devine profesor de vioară la Universitatea de Muzică din Bucureşti, fiind unul dintre cei mai tineri profesori de vioară din istoria instituţiei.

În 2014 obține titlul de Doctor în Muzică la reputata universitate „Eastman School of Music” din Rochester, New York. Din 2004 ocupă postul de concert-maestru al orchestrei „New Philharmonic Orchestra of Irving”, iar din 2014, este profesor de orchestră la Episcopal School of Dallas unde, urmând exemplul bunicului său, Adrian Demian, și al mătușii sale, Silvia Demian, împărtășește cu generațiile tinere bucuria de a face muzică.

Adrian Demian mulţumeşte familiei, profesorilor, precum și Filarmonicii arădene, a căror îndrumare, încredere, afecțiune și putere de a inspira, reprezintă baza tuturor realizările sale.

Portret Daniel Manasi

Concert-maestru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii și dirijor, Daniel Manasi a absolvit cursurile Academiei de muzică George Enescu din Iași și a urmat stagii de perfecționare instrumentală la Weimar, sub îndrumarea profesorilor Oleg Krissa, Hansheinz Schneeberger, William Pleeth, Alfons Kontarsky și cursuri postuniversitare de dirijat, la Conservatorul din Viena și Filarmonica din Oradea, cu Ervin Acel.

Și-a început în 1981 activitatea violonistică la Filarmonica Moldova din Iași, a devenit în 1989 concert-maestrul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, iar din 1992 ocupă aceeași poziție, de prim-violonist, în Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii București.

Lansat în 1982 pe scena de concert, a abordat repertoriul solistic pe scenele Filarmonicilor din București, Iași, Bacău, Craiova, Ploiești, Cluj-Napoca și Botoșani și în locații importante din Italia, Franța, Spania, Germania, Japonia, China, Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Cuba etc.

În stagiunea 1990-1991 a susținut un număr record (140) de concerte camerale de muzică vieneză în Italia și Elveția, iar ca dirijor a colaborat de-a lungul timpului cu ansambluri simfonice din București (Radiodifuziunea Română), Bacău, Sibiu, Craiova, Ploiești, Târgu-Mureș, Oradea, Botoșani, Galați, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Vidin, Schumen, Macao etc.

Distribuie aceasta pagina

Newsletter @ Bilete.ro

Oferte exclusive si o editie saptamanala cu cele mai noi evenimente.