Joi 8 februarie 2024 ora 19.00
Sala Palatului Cultural
ANTON BRUCKNER 200
Capodopere corale și organistice
Corul academic
Dirijor ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ
Cu participarea extraordinară a organistului
STEFFEN SCHLANDT
Biserica Neagră Brașov
Preludiul și Fuga în do minor WAB 131
Ave Maria WAB 6
Os justi meditabitur WAB 30
Locus iste WAB 23Psalm 22 WAB 34
Tota Pulchra es WAB 46
Libera me WAB 21
Entsagen WAB 14
Fuga în re minor WAB 125
Tantum ergo WAB 42
Herz-Jesu-Lied WAB 144
Trösterin Musik WAB 88
Te Deum WAB 45 (selecțiuni)
Și-a dorit să fie apreciat ca simfonist, însă până la succesul celei de a șaptea simfonii, în mi major, apărută la mijlocul anilor 1880, notorietatea lui Anton Bruckner se datora prioritar dublei sale cariere de organist improvizator și compozitor de muzica sacră. Iar succesul său nu viza doar lucrările de mare anvergură, precum misele sau Te Deum-ul, ci și numărul mare de miniaturi liturgice, scrise de-a lungul a cincizeci de ani.
S-a afirmat despre ele că sunt „grădina secretă” a lui Bruckner. Prea rar cântate, de un farmec insolit, micile capodopere corale acoperă în timp, dar și din punct de vedere estetic, întreaga creație bruckneriană.
2024, cu prețioasa lui încărcătură aniversară, a bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner, ne așează în fața unei teme remarcabile, dar mai ales fascinante! Îl omagiem prin ea pe marele organist și creator de muzica sacră, parcurgând-o alături de unul dintre cei mai titrați muzicieni ai spațiului european de astăzi, Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre din Brașov.