Dirijor: Barbara Dragan
Soliști: Mateusz Smoczyńsk - vioară
Dominik Wania - pian
Sławomir Kurkiewicz - chitară bas
Michał Miśkiewicz - percuție
În program:
Mateusz Smoczyński - Adam's Apple - Concert pentru vioară, vioară bariton și orchestră
Zbigniew Seifert - Concert de Jazz pentru vioară, orchestră și percuție
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea
solist: Mateusz Smoczyński
dirijor: Barbara Dragan
Mateusz Smoczyński Quartet
Zbigniew Seifert's “Jazz Concerto”
Mateusz Smoczyński Quartet
Mateusz Smoczyński – vioară
Dominik Wania – pian
Sławomir Kurkiewicz – contrabas
Michał Miśkiewicz – tobe
dirijor: Barbara Dragan
“Adam’s Apple” este primul concert pentru vioară compus de Mateusz Smoczyński, care a avut premiera în noiembrie 2018 cu Orchestra Simfonică a Radioului Național Polonez. Compoziția este mult mai apropiată de muzica clasică contemporană decât de jazz. Deși există multe elemente de improvizație în concert, marea majoritate sunt în stilul muzicii clasice. Scriind pentru el însuși, compozitorul a reușit să-și folosească pe deplin propriile abilități și experiența dobândită în timpul interpretării diferitelor genuri muzicale. Prin urmare, această compoziție prezintă tehnici originale de interpretare absente din alte concerte pentru vioară. Una dintre părți este interpretată pe o vioară bariton foarte rar folosită, cu un sunet pastel. Titlul piesei face aluzie la fascinația autorului pentru muzica compozitorului american John Adams.
“Jazz Concerto” de Zbigniew Seifert este un concert de jazz pentru vioară, orchestră simfonică și secțiune ritmică, compus în 1974. În muzica lui Seifert se pot auzi inspirații din muzica slavă. Seifert își amintește: „Am scris această compoziție de 25 de minute pe parcursul a două luni – zi și noapte. În înregistrarea, care a avut loc la Hanovra, (...) am improvizat pe fundalul secțiunilor aranjate. Piesa a fost difuzată la radio”. Când a fost întrebat despre influențele sale poloneze, Seifert a spus: „Eu însumi nu le aud atât de clar, dar este cu siguranță ceva slav, ceva liric în muzica mea – chiar și atunci când mă gândesc la Coltrane. De fapt, aud doar că muzica mea este diferită de muzica cântată în Europa de Vest”.
Mateusz Smoczyński este un renumit violonist polonez de jazz, câștigător de premii la competiții importante, inclusiv Marele Premiu al Concursului de Jazz Zbigniew Seifert. Solist și lider de band, a cântat pe cele mai importante scene și festivaluri de jazz din întreaga lume. Este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori polonezi de muzică contemporană, fiind autorul a numeroase lucrări de cameră și simfonice. Mateusz Smoczyński folosește multe tehnici neconvenționale pentru a cânta la vioară, ceea ce îmbogățește și diversifică semnificativ limbajul muzical al concertelor sale. A colaborat cu Branford Marsalis, Rabih Abou-Khalil, Markus Stockhausen, Paquito D’Rivera, Tomasz Stańko, Zbigniew Namysłowski, Bobby McFerrin, Anna Maria Jopek, Leszek Możdżer și NDR Big Band.
Barbara Dragan este o dirijoare poloneză care, din 2022, este Young Conductor Associate la Orchestre National de France. A absolvit Hochschule für Musik und Theater în Hamburg, Universität der Künste din Berlin și Frédéric Chopin University of Music (Varșovia). Recent, împreună cu Orchestre de Paris și Orchestre National de France, a pregătit și dirijat înregistrarea întregii ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024. Barbara Dragan a participat ca dirijor la Cabrillo New Music Festival din Santa Cruz și Ravinia Festival în Chicago și a fost numită Conducting Fellow la Opera Dallas pentru sezonul 2021/22. De asemenea, a participat la numeroase runde finale ale competițiilor internaționale de dirijat: Mahler Competition în Bamberg, Princess Astrid Conducting Competition în Trondheim, The Svetlanov Conducting Competition în Monaco și German Conductors’ Award în Köln.
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea a colaborat cu interpreți și dirijori de renume mondial precum Igor Oistrah, Mario del Monaco, Dimitri Baskirov, Aldo Ciccolini, Adam Horosiewicz, Arkadi Sevidov, Daniel Safran, Gidon Kremer, Ruggiero Ricci, Victor Tretiakov, Erich Bergel, Pierre Pierlot, Halina Czerny Stefanska, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Ruha István, Ștefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Mihaela Martin, Dan Grigore, Dana Borșan, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, etc. Repertoriul orchestrei este vast şi cuprinde lucrări aparținând compozitorilor preclasici, clasici și romantici, capodopere ale muzicii secolului XX semnate de Prokofiev, Șostakovici, Richard Strauss, Respighi, Stravinski, Webern, Enescu, Bartók, etc. Datorită profesionalismului de care a dat dovadă de-a lungul anilor, Orchestra Filarmonicii din Oradea a fost invitată să participe la diverse festivaluri europene care au avut loc la Assisi, Lancut, Macerata, București, a susținut concerte în Polonia, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Belgia, Luxemburg, Franța, Brazilia, Taivan, Portugalia, Elveția, Coreea de Sud, etc.
Concertul face partea din seria de concerte din cadrul ediției V – ORA Jazz Festival 2024 și este organizat in parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz – Polonia.
Organizator: Fundația Culturală Jazz Banat
Co-organizator: Visit Oradea I Primăria Municipiului Oradea
Parteneri: Filrmonica de Stat Oradea, Oradea Heritage
Va aducem la cunostinta ca pe langa preturile biletelor sau abonamentelor afisate, pot exista si costuri aditionale ce trebuie suportate de dvs., respectiv: cost de livrare (in cazul in care veti solicita livrarea prin curier a biletului/abonamentului); cost Asigurare En Garde (in cazul in care veti opta pentru incheierea unei asigurari de bilete) si cost procesare Bilete.ro, costuri indentificate separat in pasii comenzii.
Prin cumpararea unui bilet sau abonament de pe site-ul nostru Bilete.ro, cumparatorul se obliga sa respecte Regulile de participare si acces la eveniment, precum si Temenii si Conditiile site-ului Bilete.ro
Un bilet este valabil pentru o singura persoana. Toti participantii la eveniment, adulti si copii, trebuie sa cumpere bilet sau abonament, indiferent de varsta. (Mai putin cazurile unde este specificata gratuitate in limita de varsta).
Va rugam sa respectati orele de acces in sala de spectacol sau in locul de desfasurare a evenimentului inscriptionate pe bilet, pentru a evita aglomerarea pe caile de acces sau deranjarea celorlalti spectatori dupa inceperea spectacolului/evenimentului
Alege eBilet si ajuta mediul inconjurator. Printeaza eBiletul acasa si vino cu el la eveniment. Odata ce ai plasat si ai achitat comanda cu livrare prin eBilet, vei primi eBiletul in format electronic pe e-mail.
Biletele s-au pus in vanzare pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio&Relay semnalizate Bilete.ro si în magazinele Germanos-Telekom.
Lista magazinelor Inmedio semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Inmedio&Relay
Lista magazinelor Germanos de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Germanos-Telekom
Lista Oficiilor Postale semnalizate Aici Bilete.ro de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista Oficiilor Postale
Lista magazinelor Vodafone de la care se pot achizitiona bilete se poate consulta aici: Lista magazinelor Vodafone
INFORMATII BILETE - call center 021.311.93.23 ( numar cu tarif normal) sau e-mail office@bilete.ro.